Monday, April 23, 2007

Ο Ούγκο Τσάβεζ κι ο Σπίντυ Γκονζάλες


Βενεζουέλα τις τελευταίες μέρες.Η αντιπολίτευση κάνει διαδήλωση κατά του κλεισίματος ενός τηλεοπτικού σταθμού γιατί η απόφαση είναι εις βάρος της Ελευθερίας Του Τύπου.

Κανονικά θα έπρεπε να είμαι σούμπιτος μαζί τους. Η Ελευθερία του Τύπου δεν είναι κάτι που το διαπραγματεύεσαι, πρέπει να υπάρχει πάντα...

Κι εδώ αρχίζουν τα ψιλά γράμματα. Ο τηλεοπτικός σταθμός RCTV έπαιζε κινουμενα σχέδια καθ' όλη την διάρκεια του διαβόητου "Τηλεοπτικού Πραξικοπήματος" του 2002, ενώ η Βενεζουέλα προχωρούσε καρφί για την εκτροπή και την έτοιμη λύση της Χούντας, χωρίς να έχει καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες, όπως η κρατική τηλεόραση.

Το λιγότερο λοιπόν που μπορεί κανείς να χρεώσει στον τηλεοπτικό σταθμό είναι ανεπάρκεια και αντιδεοντολογία. Το ενδιάμεσο "ίσες αποστάσεις" από μια εκλεγμένη Κυβέρνηση και τους βιαστές της θέλησης του λαού, για λόγους "προστασίας των εταιρικών του συμφερόντων". Και το περισσότερο ξεκάθαρη συμμετοχή στην εκτροπή και έμπρακτη υποστήριξη στους πραξικοπηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο τηλεοπτικός σταθμός RCTV, δεν στάθηκε στο ύψος του ρόλου του. Και η άδεια λειτουργίας του, αφού χρησιμοποιεί μια ελεύθερη συχνότητα που τελικά ανήκει στο κοινωνικό σύνολο για να συμπεριφερθεί αντικοινωνικά, θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί αμέσως.

Ο Ούγκο Τσάβεζ περίμενε να λήξει η σύμβασή του και δεν την ανανέωσε. Αν είχε λίγο περισσότερο χιούμορ, θα μπορούσε απλώς να αφαιρέσει από τον τηλεοπτικό σταθμό την ελεύθερη συχνότητα που κατέχει και να του επιβάλλει να συνεχίσει την λειτουργία του ως pay per view...

2 comments:

The Motorcycle boy said...

Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση σου. Είναι σιχαμένο να προβάλλουμε άκριτα μια νεφελώδη ελευθερία του λόγου που θα ισχύει επί δικαίων και αδίκων. Όσο ακριβώς σιχαμένο είναι να μας πιάνουν οι δημοκρατικές ευαισθησίες μας όταν φιμώνεται η κάθε φασιστογενής φωνή (ας πούμε), αλλά να σιωπούμε (θεωρόντας αυτονόητη) τη φίμωση της οποιαδήποτε φωνής διαμαρτυρίας εναντίον της παγιωμένης (κρατικής) κατάστασης.

An-Lu said...

Τα καλά και τα "συμφέροντα" πάντα...