Tuesday, March 5, 2013

Μισό πλανήτη μακριά, μια ενδιαφέρουσα δίκη αρχίζει



Ψάχνοντας να δω τι κάνει το Idle No More βρήκα πως ετοιμάζονται να μαζευτούνε στο Τορόντο. Στην αρχή σκέφτηκα για κάτι δικό τους, για κάποια από τις διαφορές τους με το Καναδικό Κράτος. Όμως δεν είναι έτσι, το ραντεβού είναι έξω από κάποιο δικαστήριο για να υποστηρίξουν την αγωγή Ιθαγενών της Γουατεμάλας(!) απέναντι σε μια Καναδική Μεταλλευτική Εταιρεία.

Η πρώτη έκπληξη λοιπόν είναι αυτή.

Η δεύτερη είναι ακόμη μεγαλύτερη όμως. Διάβασε για τι πράγμα κατηγορούν οι ιθαγενείς της Γουατεμάλας την Καναδική εταιρεία. Για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταξύ άλλων μια δολοφονία, μια απόπειρα δολοφονίας που κατέληξε σε μόνιμη παράλυση του θύματος και τον μαζικό βιασμό 11 γυναικών από σεκιουριτάδες της εταιρείας.

Τα στοιχεία της υπόθεσης εδώ.

Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σχετικό με όλα αυτά βρίσκω το κανάλι Mining Injustice στο U-Tube που αναφέρεται στο κάλεσμα συμπαράστασης.

Έτσι, με ένα ψάξιμο της πλάκας βγήκαν όλα αυτά! Και το αρχικό μου συμπέρασμα είναι ότι οι Καναδικές εταιρείες εξόρυξης δεν δείχνουν "οι σοβαροί και υπεύθυνοι επενδυτές με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που ήρθαν για να μας βοηθήσουν" όπως πλασάρει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Μπουμπούκος τελευταία. Μάλλον σαν "παλιοί καλοί τραμπούκοι του Πιζάρο" γράφουνε στα μάτια και τα αυτιά μου.



No comments: